top of page
clujulnostru

Amnistia fiscală pentru societățiile comerciale și cetățenii cu datorii la stat

Guvernul României a adoptat, la propunerea Ministerului Finanțelor, o serie de măsuri, printre care amnistia fiscală pentru firmele și cetățenii care au datorii la stat.


„Guvernul a aprobat astăzi un pachet amplu de măsuri, de impact atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru temperarea deficitului bugetar și susținerea investițiilor publice. Pe deoparte, în ceea ce privește facilitățile pentru cei cu datorii, este modul nostru de a ajunge la un echilibru, nu toți contribuabilii care au restanțe sunt certați cu legea. Ne interesează să îi ajutăm pe cei aflați în dificultate, în timp ce încurajăm conformarea și recuperăm o parte dintre creanțele care nu ar fi ajuns niciodată la buget. În plus, aici facem un pas spre a-i impulsiona pe cei buni-platnici să continue acest comportament, pentru că datorită lor economia funcționează”, a transmis ministrul Marcel Boloș.


Situația generală a datoriilor se prezintă în felul următor: se estimează că valoarea totală a creanțelor neîncasate la termenele scadente este de 71,8 miliarde lei, ceea ce reprezintă 4,06% din PIB (produsul intern brut). Din această sumă, 8,19 miliarde lei nu vor putea fi recuperate în baza noului act normativ deoarece fac obiectul unor hotărâri penale definitive.


Condițiile în care datornicii pot beneficia de anularea penalităților și debitelor restante: Actul normativ prevede anularea accesoriilor pentru toate categoriile de debitori, cum ar fi persoane fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice. În ceea ce privește companiile și autoritățile sau instituții publice care administrează obligații bugetare, un număr de 330.735 contribuabili înregistrează debite restante și vor beneficia de următoarele facilități: Se anulează toate accesoriile (dobânzi, penalități) aferente obligaţiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, dacă sunt achitate integral datoriile până la data depunerii cererii, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024. Se anulează toate accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadenţă anterioară datei de 31 august 2024 inclusiv, administrate de ANAF. Anularea tuturor accesoriilor, aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv și stinse cu întârziere până la 31 august 2024. Anularea tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a controlului fiscal. Cererea de anulare a penalităților se va soluționa de către organul fiscal prin decizie de anulare a obligațiilor fiscale accesorii, în cazul în care debitorul îndeplinește condițiile prevăzute pentru acordarea anulării sancțiunilor. În caz contrar, se va soluționa prin decizie de anulare sau de respingere a cererii. În ceea ce privește persoanele fizice, un număr de 848.705 contribuabili înregistrează debite restante.


Nu pot beneficia de această măsură obligațiile fiscale/bugetare care fac obiectul unor procese penale, precum și obligațiile bugetare stabilite prin hotărâri penale definitive și sume reprezentând prejudicii. În acest sens, contribuabilii declară pe propria răspundere, prin cererea de anulare depusă, faptul că nu se află în niciuna dintre aceste situații.


Contribuabili bun-platnici sunt răsplătiți: primesc bonificații financiare. Pentru a veni în sprijinul contribuabililor bun-platnici și recompensarea acestora pentru conformarea voluntară la plată se va acorda o bonificație de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz. Facilitatea se acordă din oficiu de către ANAF, prin emiterea unei decizii și în situația respectării condițiilor prevăzute de actul normativ. Sumele care fac obiectul bonificației nu se restituie, ci se utilizează pentru compensarea cu obligațiile fiscale ale contribuabilului, în conformitate cu prevederile art. 167 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare.


Guvernanții vor putea strânge rodul amnistiei fiscale odată cu închiderea exercițiului financiar din anul curent, atunci când în urma bilanțului, vor constata dacă actul adoptat a fost eficient în sensul diminuării datoriilor.



0 comments

Comments


bottom of page