CN: Pentru a vă cunoaște mai bine cititorii vă rog să ne spuneți câte ceva despre dumneavoastră.
Gabriel Fodorean: "Sunt născut în Turda și de peste 20 de ani locuiesc în Cluj. Am un doctorat în inginerie la ParisTech University, Franța și al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, sunt absolvent de master în managementul dezvoltării afacerilor si licențiat în ingineria autovehiculelor, ingineria mașinilor agricole și pentru industrie alimentara, inginerie economică în industrie. În ultimii 20 de ani am activat/colaborat în diverse echipe de cercetare și dezvoltare la nivel internațional si național, atât în mediul academic (la universități și institute de cercetare) cât și în mediul privat pentru companii ca Philips (InnoLux) Olanda, Saint-Gobain Resarch Germania, Arrival Londra, BMW, Audi, Volvo, Lamborghini. Datorită experienței profesionale sunt invitat periodic ca si keynote speaker la conferințe internaționale (München, Berlin, Praga, etc.) alături de directori ai BMW, Stellantis, Lamborghini, Volvo. M-am implicat în promovarea României, a turismului în România și a valorilor culturale românești peste tot pe unde am ajuns în Europa, sunt căsătorit și tată a doi băieți. În 2021 m-am reântors la Cluj (de la Londra), pentru a-mi crește copiii în România și pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a municipiului Cluj-Napoca, a județului Cluj si a națiunii Române."
CN: Care au fost motivele de a vă implica în politică, având în vedere cariera dumneavoastră de succes în mediul academic și privat?
Gabriel Fodorean: "Doresc să continui cariera în domeniul academic și privat dar reântorcându-mă după mai mulți ani de locuit în vestul Europei la Cluj, văzând și monitorizând ceea ce se întâmplă din punct de vedere al managementului administrativ la nivel local, județean și național am simțit și dorit să mă implic. Este nevoie de un know-how modern care poate fi adaptat și la situația particulară a Clujului, a județului Cluj și la nivel național.
Întâmplător în 2023 am avut ocazia să mă reântâlnesc cu foști colaboratori de acum 10 – 15 ani care fac parte din Partidul Alianța pentru Unirea Românilor. Petrecând mai mult timp cu aceștia am înțeles că au o viziune apropiată de a mea și practic toți ne dorim o dezvoltare pe plan local și național din punct de vedere administrativ, al producției agricole, industriale, turistice, industriei serviciilor, toate acestea dedicate unui viitor sustenabil și cu un nivel ridicat de calitate a vieții pentru copiii și nepoții noștri. Pentru a putea realiza aceste deziderate pe plan local și județean a fost necesar să mă implic în mediul politic.
Ceea ce am sesizat în colectivul colegilor de la AUR este că toți dorim să ne implicăm pentru dezvoltarea și modernizarea sociatății la nivel local, zonal și național. Majoritatea dintre colegi avem cunoștințe profesionale consistente și dorim să le aplicăm, să le integrăm în managementul administrativ local și național. Pentru a atinge acest deziderat a fost necesar să ne implicăm cu toții în politică prin intermediul AUR."
CN: Care sunt problemele majore ale Clujului în viziunea dumneavoastră?
Gabriel Fodorean:
"traficul, respectiv managemantul defectuos și neadaptat la condițiile de trafic în zonele urbane și metropolitane;
lipsa locurilor de parcare în zona centrală, semicentrală și rezidențială;
spații de joacă, zone de recreere și parcuri (spații verzi) insuficiente, dedicate pentru copii, adulți și animale de companie. Lipsa mentenanței sau mentenanță necorespunzătoare a parcurilor existente;
școli și grădinițe insuficiente."
CN: Care este viziunea dumneavoastră legată de dezvoltarea Clujului pe termen scurt, mediu și lung?
Gabriel Fodorean: "Cluj-Napoca și zonele metropolitane adiacente au nevoie de un management administrativ adaptat situației existente actuale prin care în mod indirect să redăm locuitorilor un nivel de calitate a vieții, raportat la costul vieții, decent. Este nevoie de o restructurare organizațională a administrației zonale. Este nevoie să susținem producătorii agricoli locali, micii întreprinzatori, turismul, industria serviciilor, în așa fel încât într-un termen mediu să se dezvolte și să angreneze împreună la nivel zonal.
Aceleași acțiuni pot fi aplicate și în municipiile și orașele mai mici ale județului ca Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej, Huedin. Observăm o depopularizare a acestor orașe, dispariția în special a persoanelor active din punct de vedere profesional. Trebuie acționat și păstrate aceste persoane în aceste zone printr-un sistem legislativ și administrativ care să îi susțină. În paralel trebuie să convingem familiile de români din zonele respective plecate în străinătate să revină, să dezvolte în România business-uri sau activități sustenabile prin care să aibă același nivel de calitate a vieții în orașele lor ca în străinătate și în paralel să susțină indirect dezvoltarea comunităților locale."
CN: Ați putea să ne dați câteva exemple de măsuri concrete pe care doriți să le implementați?
Gabriel Fodorean: "Scădem taxele pentru antreprenori – AUR propune taxe pe veniturile firmelor de maxim 2% pentru cifra de afaceri până în 5 milioane euro.
Mai mulți bani pentru cetățenii români – astăzi taxele pe munca salarială sunt de aproape 45% din venituri. Românii muncesc trei din cinci zile pe săptămână pentru stat. AUR propune impozit de maxim 25% din salariu pentru ca românilor să le rămână mai mulți bani.
Optimizarea sustenabilă a managementului traficului în zonele urbane aglomerate și metropolitane – folosirea unor sisteme de management inteligent al traficului în paralel cu dezvoltarea unor autostrăzi urbane suspendate care să facă legătura între cartierele Clujului și zonele metropolitane.
Transport în comun gratuit. Acesta va aduce:
Sustenabilitate – prin încurajarea utilizării transportului în comun gratuit reducem numărul autovehiculelor personale pe străzi și implicit cantitatea de noxe evacuate în atmosferă;
Accesibilitate – transportul public gratuit deschide orașul pentru toate persoanele conducând la reducerea disparității sociale;
Eficiența economică – îmbunătățirea rețelei de transport public și eliminarea tarifelor va stimula economia locală;
Congestie redusă – cu mai puține autovehicule pe arterele rutiere vom experimenta o reducere semnificativă a congestionării traficului rutier.
Dezvoltarea unui centru de sănătate balnear pentru copii și adulți – construcția unui Aqua Park cu bazine și spații de joacă (indoor și outdoor) pentru adulți și pentru copii. Construcția unei camere salină artificială în incinta Aqua Park-ului."
Mult succes, Gabriel Fodorean!
Cuvinte cheie: competenta, echilibru, determinare!