Duminică, 11 august (a.c.), este ultima zi în care se mai poate vizita expoziția „GRECII DE PESTE MĂRI. VASE CU FIGURI ROȘII DIN ETRURIA ȘI MAGNA GRECIA”. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei vă invită să profitați de ultimele zile și să admirați măiestria atelierelor ceramice din Etruria și din Magna Grecia (sudul Italiei), din secolele V – IV î. Chr., prin intermediul unor exponate de excepție.
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei are în patrimoniul său vase cu figuri roșii produse în Etruria și Magna Grecia, în secolele V – III î. Chr. Acestea, împreună cu vasele cu figuri roșii aflate în patrimoniu Muzeului Naţional de Antichităţi, Muzeului Municipiului Bucureşti, Muzeului Naţional de Istorie a României, a celui Județean Argeş, a Complexului Muzeal Moldova, a Muzeului Țării Crișurilor şi cel al Olteniei prilejuiesc o călătorie expozițională în școlile de vase cu figuri roșii din Etruria și Magna Grecia din secolele V – IV î. Chr. și contextulîn care au fost utilizate.
Călătoria începe la Atena, acolo unde a fost descoperit meșteșugul pictării vaselor cu figuri roșii, cândva, în jurul anilor 530/520 î. Chr. Vasele cu figuri roșii attice vor cunoște exporturi semnificative în Etruria și în Magna Grecia, iar de la jumătatea secolului al V- lea, în aceste regiuni, meșterii locali încep să producă vase cu figuri roșii după modelul celor ateniene.
Călătoria expozițională se încheie cu ecouri peste timp ale artei grecești, ilustrate de vasele ceramice contemporane, cu forme și decoruri inspirate de ceramica grecească antică. Astfel, în ultima sală a spaţiului expozițional sunt etalate vase produse de elevii Școlii Profesionale de Industrie a Pietrei şi Lutului din Odorheiu Secuiesc, înființată în anul 1873 şi câteva piese aflate în patrimoniul MNIT, produse foarte probabil în secolul XIX, achiziționate de diferiți colecționari de pe piețele de antichități.
Comments